Je werd geconfronteerd door een ziekte (kanker, chronische aandoening, neurologische aandoening, diabetes,…) Dit kan een duidelijke impact hebben op jou en je functioneren. Ziekte raakt vaak niet alleen jezelf maar ook jouw naasten. Zowel jij als je naasten zijn welkom in de praktijk.
Rouw en verlies heeft vele vormen. Rouw kan ontstaan na een overlijden van een dierbare, maar ook na scheiding, ontslag, onvervulde kinderwens, …
Denk aan klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, vermoeidheid, maag- en darmklachten, … Voor deze klachten ging je waarschijnlijk al naar verschillende artsen, specialisten, … steeds zonder dat ze een diagnose konden stellen. Dit kan een rollercoaster aan emoties en gedachten veroorzaken.
Angstklachten is een overkoepelende term voor alle klachten die te maken hebben met een sterke angst voor een situatie, een persoon of voor dagelijkse gebeurtenissen. Je kan angstklachten herkennen aan o.a. hartkloppingen, weinig eetlust, piekeren, bezorgdheid, een opgejaard gevoel, zweten, hyperventilatie. Deze klachten kunnen zowel kortdurend als langdurig zijn. Stemmingsklachten hebben te maken met een verandering in je gemoedstoestand. Het kan zijn dat je je liever afzondert, je voelt je somber, het liefst zou je heel de dag in bed liggen, je kan niet meer genieten van de dingen die je voorheen plezier bezorgde, weinig of net erg veel eetlust hebt, .. Bij stemmingsklachten kan je ook net het gevoel hebben dat je niet te stoppen bent, je hebt veel plannen die je direct wilt uitvoeren, je hebt het gevoel geen slaap nodig te hebben …
Stressklachten kunnen gekenmerkt worden door hoofdpijn, vermoeidheid, gespannen en pijnlijke spieren, versnelde ademhaling, snel emotioneel worden, concentratiemoeilijkheden, een gejaagd gevoel,… . Door deze klachten langdurig te ervaren zonder dat je hier voldoende van herstelt kunnen ze je erg belemmeren.
Er zijn heel wat verschillende slaapklachten. Ik som er graag een paar op: Je ligt vaak uren te draaien in je bed voor je inslaapt; Je hebt het gevoel dat je niet uitgerust wakker word; Je wordt steeds plots midden in de nacht wakker; Of je wordt veel te vroeg wakker. De klachten kunnen je dagelijks leven ondersteboven gooien en knabbelen aan je veerkracht.
Klinische psychologie
Van kinds af help ik graag de mensen om me heen. Al is het voor wat praktische hulp of voor een luisterend oor. Na wat wikken en wegen was het een logische stap om klinisch psychologe te worden.
Als psycholoog vind ik het belangrijk om jou als persoon en je verhaal te leren kennen. Dit doe ik het liefste op jouw eigen tempo. Zelf hecht ik veel belang aan een goede klik en aan vertrouwen. Op een empathische, rustige en niet-(ver)oordelende manier gaan we samen op pad. Doorheen mijn studies heb ik me laten inspireren door de systeemtherapeutische visie. Hierbij wordt er zowel gekeken naar de persoon in begeleiding, als naar de context waarin deze persoon woont, werkt, leeft.
© 2019 All rights Reserved. Powered by Purple Panda